Очаквано съдия Георги Чолаков бе номиниран от Пленума на Върховния административен

...
Очаквано съдия Георги Чолаков бе номиниран от Пленума на Върховния административен
Коментари Харесай

Очаквано съдии посочиха човека на Георги Колев за следващия председател на ВАС

Очаквано арбитър Георги Чолаков бе номиниран от Пленума на Върховния административен съд (ВАС) за идващ ръководител на съда. Това стана при неявяване на близо 1/3 от съдийския състав на съда и предстоящо издигнатата от сегашния ръководител на съда Георги Колев кандидатура беше утвърдена. 

От общо 91 съдии, на Пленума през днешния ден са били 61.

Отсъствието на не дребна част от съдиите не е изненада, разяснява " Правен свят ". Такова безпокойство показаха някои членове на Висшия правосъден съвет (ВСС) при гласуването на хронограмата за избор на ръководител на Върховен административен съд. Комисията за атестирането и състезанията беше предложила това да стане на 21 септември, само че шефът на Върховен административен съд Георги Колев изиска по-ранна дата, а точно 11 септември. Тогава се показаха опасения, че чуването на претендентите от Пленума на съда ще бъде във време, в което към момента ще има хора в отпуск.

Това не е първото предстоящо развиване по случая с номинацията на нов ръководител на Върховен административен съд. Първоначално името на Чолаков се появи като евентуален правоприемник на Георги Колев доста преди той да бъде номиниран. Няколко месеца преди да бъде излъчен за претендент той е " презентиран " като най-подходящия за поста. За него се знае, че е фамилен другар на Колев. За малко е бил арбитър в районните съдилища на Сливен и Котел, след което юрист и нотариус в Балчик. През 2012 година се класира на единствената численост за арбитър във Върховен административен съд от външен конкурс. Почти незабавно след встъпването му в служба е назначен от Колев за ръководител на Второ поделение на Върховен административен съд, където заменя Галина Солакова.



Съдия Георги Чолаков

Изразяващи подозрения в качествата на Чолаков да бъде административния началник, от който Върховен административен съд се нуждае споделят, че им се декларира, че кандидатурата му към този момент е съгласувана и утвърдена от политическите водачи на парламентарно показаните партии и от съвсем всички членове на двете колегии на Висш съдебен съвет.

Окончателният избор на Чолаков се чака да стане в последните ни от мандата на сегашния Висш съдебен съвет. Мандатът на Георги Колев изтича на 22 ноември.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР